A nyelvtanulási lehetőségek tárháza egyre bővül, ami jó hír, mert egy idegen nyelvet úgy elsajátítani, hogy ne csak „ne adjanak el”, nem könnyű, nem rövid, hanem épp az ellenkezője, hosszú, és összetett folyamat. Ugyanakkor a lehetőségek alatt nem csak a nyelviskolát, vagy a magántanárt érthetjük.

Nyilván minél inkább az elején vagyunk egy idegen nyelv elsajátításának, annál hasznosabb, ha van mellettünk egy tanár, aki segít átlátni az alapokat. Kezdetben tehát érdemes az iskolapadot, vagy egy magántanárt választani. Persze ne felejtsük el, hogy már itt is rengeteg időt kell arra szánni, hogy a közösen feldolgozott anyagot megtanuljuk, a házi feladatot pedig elvégezzük.

Ahogy közelítünk a középfokú szinthez, egyre hasznosabb, ha kezdjük saját magunkat képezni. Itt fontos megjegyezni, hogy az önálló tanuláshoz kell egy bizonyos fokú érettség, gyerekek esetében természetesen nem elvárható az ilyesmi. Én magam az angol középfokú megszerzése után, amikor már elmúltam 18 éves, és ért néhány impulzus, éreztem rá az önképzés ízére.

Na de mit is csináltam?

Nagyon egyszerű. Azzal foglalkoztam, ami érdekelt. Megvettem kedvenc külföldi előadóimtól néhány CD-t (vagy lehet, hogy kazettát, olyan rég volt…), és úgy hallgattam zenét, hogy közben próbáltam a szövegek minden egyes szavát megérteni. Amit nem ismertem, kikerestem a szótárban, utána megtanultam őket, és újra meghallgattam figyelmesen a számokat. Elégedettséggel töltött el, hogy nem csak a refrént értem, hanem minden egyes szavát az egész albumnak.

Gondolom, mondanom sem kell, hogy filmet szigorúan csak angolul néztem, a feliratra csak akkor lestem, ha fogalmam nem volt, miről van épp szó. Olvastam angolul regényeket, vettem angol nyelvű magazinokat. Ez utóbbiak esetében is a jól bevált módszert alkalmaztam. Vagyis ismeretlen szó aláhúzva, utána szótárazás, magolás, újra olvasás. És mindig, mindenhol szívtam magamba az angol kifejezéseket, figyeltem a kiejtést.

Amikor nálam ez az intenzív időszak zajlott, még internetünk se volt otthon, nem hogy okos telefon, ami bármikor kéznél van. Most viszont online nyelvkurzusok, magánórák Skype-on, Youtube videók, szinte bármilyen témában autentikus tartalmak állnak a nyelvet tanulni vágyók rendelkezésére a hagyományosnak számító nyelviskolák, magántanárok és nyelvkönyvek mellett.

Arra buzdítok minden érintettet, hogy adjon esélyt többféle módszernek, mert így élvezetesebb és hatékonyabb lesz a tanulás folyamata, a megszerzett tudás pedig mélyebb és szerteágazóbb.

Kérlek, kövesd a Facebook oldalunkat is, hogy naprakész információkat kapjál!

Ha kérdésed van, lépj kapcsolatba velünk!

Megosztás:

error: A tartalom védett!